22 Ocak 2013 Salı

Mantıksal-matematiksel zeka


Mantıksal-matematiksel zeka, bir bireyin bir matematikçi, bir ekonomist veya bir istatistikçi gibi sayıları etkili bir şekilde kullanabilmesi ya da bir bilim adamı, bir bilgisayar programcısı veya bir mantık uzmanı gibi sebep-sonuç ilişkisi kurarak olayların oluşumu ve işleyişi hakkında etkili bir şekilde mantık yürütebilmesi kapasitesidir. 

Mantıksal-matematiksel zekaya sahip olan bireyler,nesneleri belli kategorilere ayırarak, olaylar arasında ilişkiler kurarak, nesnelerin belli özelliklerini sayısallaştırarak ve olaylar arasındaki soyut ilişkiler üzerinde kafa yorarak en iyi öğrenirler.

Bu tür zeka günümüz dünyasında oldukça önemli bir yer tutar. Bir çok meslek alanında matematiksel zekaya ihtiyaç duyulur. Matematiksel/mantıksal zeka kişinin sayıları etkili bir şekilde kullanabilmesi ve olayları sebep/sonuç ilişkisi kurma yoluyla yorumlayabilme, geometrik şekillerle çalışabilme, farklı bağlantılar kurabilme yeteneği ve kapasitesi ile ilgilidir.

Bu zeka türünün en temel dayanağı sayı ve işlemlerin verimli ve güçlü bir şekilde kullanabilmesidir. Bu tip zekaya sahip kişilerde bilimsel düşünebilme, objektif gözlem yapabilme, sonuç çıkarabilme, hipotez kurabilme yetenekleri oldukça gelişmiştir.

Matematiksel/mantıksal zeka türüne sahip çocuklar küçük yaştan itibaren çok meraklıdırlar ve sıklıkla her şeyin nasıl çalıştığını sorarlar, seri bir şekilde zihinden hesap yapabilirler. Matematik aktivitelerini severler, strateji oyunları ve mantık bulmacaları sıklıkla tercih ettikleri etkinliklerdir. Dama, satranç gibi düşünce gerektiren oyunlardan çok hoşlanırlar ve akıl yürütmeye dayalı yap-boz, lego oyunlarını severler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder