8 Şubat 2013 Cuma

Objektif Araştırma


Her araştırıcı değerlendirmede objektif olabilmek için istatistiksel analiz yapmak ve bunlara dayanarak araştırma sonuçlarını yorumlamak ister. İyi bir araştırmanın planlanabilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.




a) YİNELEME: Aynı muamelenin uygulandığı birden fazla araştırma ünitesine verilen isimdir. Yineleme (Tekerrür) sayısı arttıkça denemenin güvenilirliği artar. Ancak tekerrür sayısını arttırmak ek masraf, iş gücü ve zaman gerektirdiğinden araştırıcı optimum sayıyı belirlemelidir.


b) TESADÜFİ DAĞITIM: Muamele ortalamalarının ve araştırma hatasının sapmasız tahminlerini elde edebilmek için bir muamelenin herhangi bir araştırma ünitesine düşme şansının, diğer bir araştırma ünitesine düşme şansına eşit olması gerekir.

İyi planlanmış bir araştırmanın sahip olması gereken özellikler aşağıdaki gibidir.

1- Basitlik,
2- Sistematik hatanın olmaması,
3- Denemenin kesinlik derecesinin yüksek olması,
4- Neticelerin geçerlilik sahasının geniş olması.

c) YARDIM İSTEME : Araştırıcı bir Araştırmanın planlanması aşamasında bir istatistikçiye danışmalıdır. Aksi takdirde, bir denemenin kuruluş ve yürütülmesinden kaynaklanan hataların istatistik analiz aşamasında analitik olarak düzeltilmesi pek mümkün olmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder