2 Mayıs 2012 Çarşamba

Doğruluk ve Duyarlılık

Doğruluk (Accuracy); analiz sonucunun gerçek değere ne kadar yakın olduğunun, Duyarlılık(Precision) ise yapılan ölçümlerin birbirine ne ölçüde yakın olduğunun ifadesidir.

Bir analizde ölçümlerin duyarlılığıgerçeğe en yakın bir şekilde her zaman hesaplanabilir. Ancak gerçek değer tam olarak bilinmezse sonucun doğruluğuancak tahmin edilebilir.Bir ölçümde, duyarlılığın çok iyi olması onun doğruluğunun da çok iyi olduğunu göstermez, ancak gerçeğe yakınlığı konusunda bir fikir verebilir.
Örneğin, içinde tam %20 demir bulunan bir karışımın analizi sonunda bulunan yüzde demir miktarı sonucun doğruluk derecesi hakkında bir fikir verir.Öte yandan içindeki gerçek demir miktarı bilinmeyen bir filizin analizi sonunda bulunan yüzde demir, o değerin doğruluğu konusunda bir şey söylemez.

Bu sonucun elde edilmesi sırasındaki ölçümlerin birbirine yakınlığıyani ölçümün duyarlılığıise bulunan sonucun doğruluğu konusunda bir fikir verir. Doğruluk,ölçümlerin aritmetik ortalamasının gerçek değere yakınlığı olarak tanımlanır ve hata olarak ifade edilir. Duyarlılık ise, ölçümlerin birbirine yakınlığıolarak tanımlanır ve sapma olarak ifade edilir.Duyarlılık, aynı değeri yeniden elde etme becerisi olarak da tanımlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder