17 Mart 2012 Cumartesi

Bilgisayar teknolojileri ve istatistik


20. yüzyılın ikinci yarısında bilgisayarların hesaplamagücü ve hızının inanılamayacak bir şekilde artması ve bilgisayar kullanımıyaygın bir hale gelmesi istatistik biliminin pratik uygulaması ve hatta teorikgelişmesi üzerine çok büyük etki yapmıştır. Pratik istatistik hesaplamanın çokzor olması dolayısıyla veri analizi devamlı olarak hesaplamanınkolaylaştırılması üzerine odaklanıp daha çok doğrusal modellere dayanmıştır.Çok yaygın kullanılan ve çok güçlü bilgisayarların kullanılmaya başlanılması vesayısal algoritmaların geliştirilipbilgisayar yazılımları geliştirilmesi ile yeni doğrusal olmayan modeller(örneğin doğrusalolmayan regreyon, genelleştirilmiş doğrusal modeller, çok-seviyelimodel gibi) pratiktekullanılmaya başlanmıştır.
Bilgisayar devrimi tekrarörnekleme yöntemi, özyüklemeyöntemleri, Gibbsörneklemesi, permütasyontestleri gibi çokbilgisayara dayanan teknikler kullanılmaya başlamıştır. Diğer taraftanistatistik gibi temeli ileri matematiğe bağlı olmayan ve büyük bilgisayargücüne dayanan (yapay sinir ağları veya veri madenciliği gibi)araştırma ve pratik veri inceleme yöntemleri gelişmiştir.


İstatistik biliminin geleceği 20. yüzyıl başındaki teorik gelişmelerdensonra, daha empirik ve pratik biryaklaşım haline gelmektedir. Bu yaklaşımda genel hesaplama yazılım ve paketlereistatistik yöntemlerinin eklenmeleri (örneğin kutuzzilim programlarınınistatistiksel bölümleri) ve özel şekil de hazırlanmış istatistikselpaketlerinin yaygınşekilde kullanılabilmesi büyük bir rol oynayacağı şüphesizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder