16 Mart 2012 Cuma

Rönesans Kumarbazı

Cardano'nun matematikle ilgili ilk büyük kitabı "Ars Magna" 1545 yılında, Kopernik'in gezegenler sistemine ilişkin keşiflerini yayınladığı, Vesalius'un anatomi üzerine incelemesini yazmakta olduğu sırada basılmıştı. Artı (+) ve Eksi (-) işaretlerinin ilk kez Robert Recard adlı bir İngilizin Grounde of Artes adlı eserinde görünmesine yalnızca beş yıl vardı. 17 yıl sonra Whetstone of Witte adlı İngilizce bir kitapta eşittir (=) işareti kullanılacaktı, çünkü hiçbir iki şey, birbirine, bir çift paralel çizgiden daha eşit olamazdı.
Ars Magna Rönesans döneminin cebire yoğunlaşan ilk büyük eseriydi. Cardano burada doğrudan doğruya üçüncü ve dördüncü dereceden denklemlerin çözümüne girmiş, hatta sayı sistemine geçilmesinden önce çoğu insanın gizemli bulduğu negatif sayıların kare kökleri ile bile boğuşmuştu.
Cardano büyük bir Rönesans kumarbazıydi ve kumarla ilgili en büyük incelemesinin başlığı "Liber de Ludo Aleae" idi. Bu kitap olasılığın istatistiksel ilkelerini geliştirme yolunda harcanmış ilk ciddi çaba olmuştur.
24 Eylül 1501 yılında Pavio'da doğan Gerolamo Cardano, basılmış 131 eser kaleme almış,170 çalışmasını baskıya vermeden yaktığını söylemişti ve 25 Eylül 1576 yılında Roma'da öldüğünde arkasında el yazması 111 çalışma bırakmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder