26 Nisan 2012 Perşembe

Pazarlama Bilgisi Analizi ve Üretimi


Farklı bilgi kaynağından elde edilen pazarlama verileri bir veri tabanında saklanır. Bu veriler çoğunlukla pazarlama yöneticileri ne karar vermede yardımcı olacak şekilde veya formda bulunmamaktadır Bunların karar alma sürecinde yararlı olabilmesi için enformasyon / bilgi formuna çevrilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, bu safhada veriler çeşitli sınıflandırmalara ve analizlere tabi tutularak anlamlı bilgiler üretilmeye çalışılır.

Veri analizi ve bilgi üretme görevi ise bilgi işlem uzmanlarının yardımıyla gerçekleştirilir. Esasen bu safhada yapılan şey, bilgi işlem uzmanları, pazarlama araştırmacıları ile değişik analistlerin yer aldığı bir grup tarafından veri bankasındaki veriler üzerinde pazarlama bilgi sisteminin elektronik altyapısında bulunan çeşitli pazarlama modelleri ve istatistiksel analizlerin uygulanmasıdır. Hatta bazı işletmeler pazarlama bilgi sisteminin bir parçası olarak pazarlama karar destek sistemlerini de oluşturmaktadır.

Pazarlama karar destek sistemleri pazarlama bilgi sisteminde bulunan veriler ve diğer verilere ulaşma ve veriler üzerinde çeşitli analitik modelleri ve analizleri uygulama ve sonuçlarını anında görme imkânı sağlayan bilgisayar destekli bir sistemdir. Bu modeller ve analizler neticesinde elde edilen verilerle ilgili genel eğilimler ve trendler tespit edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder